• Τηλ. Ιατρείου:
  • 210 6997916

komninou-eleni.jpg

ΕΙΔΙΚΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΕΛΕΝΗ

Ειδικεύομαι στους παρακάτω τομείς:

  • Πεδίο Κύησης και Αυτοάνοσα Νοσήματα

  • Οστεοπόρωση

Υπεύθυνη Τμήματος Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Κύησης του ΜΗΤΕΡΑ


Μέλος της Ελληνικής Ανοσολογικής Εταιρείας

Μέλος Hubners Who is Who


Clinical Assistant Professor του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Image

ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα & Κύηση

Στο Τμήμα Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Κύησης του ΜΗΤΕΡΑ αντιμετωπίζονται οι εξής περιπτώσεις:

01
Να προϋπάρχει η νόσος και η νέα γυναίκα να επιθυμεί να τεκνοποιήσει και να μην είναι εφικτό λόγω αυτού, οπότε να εμφανίζει υπογονιμότητα.
02
Να προϋπάρχει η νόσος και χωρίς τον κατάλληλο προγραμματισμό – που απαιτείται – να επιτευχθεί κύηση, με κίνδυνο όμως υποτροπής της νόσου..
Image
03
Μία νέα γυναίκα, ενώ διανύει περίοδο κύησης, να εμφανίσει μια Αυτοάνοση Ρευματική Νόσο.
04
Μία νέα γυναίκα να παρουσιάζει μία ή περισσότερες αποβολές, η αιτία των οποίων να είναι μια Αυτοάνοση Ρευματική Νόσος (Α.Ρ.Ν.).

ΜΗΤΕΡΑ
Τμήμα Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Κύησης

Τα Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα (Α.Ρ.Ν.) είναι μια ομάδα νοσημάτων με μεγάλη Ετερογένεια, που αφορούν το 5 – 8% του γενικού πληθυσμού, με τον αριθμό τους συνεχώς να αυξάνεται.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι παθήσεις αυτές αφορούν νέες γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία και χρήζουν εξειδικευμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Στο Τμήμα Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων Κύησης, που λειτουργεί στο ΜΗΤΕΡΑ, οι ασθενείς µε Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα (Α.Ρ.Ν.) – κύηση, αντιμετωπίζονται διεπιστημονικά, από μια εξειδικευμένη στο αντικείμενο Ρευματολόγο.

 

Στο Τμήμα Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Κύησης του ΜΗΤΕΡΑ αντιμετωπίζονται οι εξής περιπτώσεις:

  1. Να προϋπάρχει η νόσος και η νέα γυναίκα να επιθυμεί να τεκνοποιήσει και να μην είναι εφικτό λόγω αυτού, οπότε να εμφανίζει υπογονιμότητα.
  2. Να προϋπάρχει η νόσος και χωρίς τον κατάλληλο προγραμματισμό – που απαιτείται – να επιτευχθεί κύηση, με κίνδυνο όμως υποτροπής της νόσου.
  3. Μία νέα γυναίκα, ενώ διανύει περίοδο κύησης, να εμφανίσει μια Αυτοάνοση Ρευματική Νόσο.
  4. Μία νέα γυναίκα να παρουσιάζει μία ή περισσότερες αποβολές, η αιτία των οποίων να είναι μια Αυτοάνοση Ρευματική Νόσος (Α.Ρ.Ν.).

vraveia kyhsh

 

Επιπροσθέτως, μία εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε ασθενείς µε Αυτοάνοσα Ρευματικά νοσήματα για διάφορους λόγους:

 

  • Λόγω της επίδρασης των φυσιολογικών και ανοσολογικών μεταβολών τηςεγκυμοσύνης στην υποκείμενη δραστηριότητα της Α.Ρ.Ν.

 

  • Την ποικίλη παρουσίαση των Α.Ρ.Ν. κατά την εγκυμοσύνη.

 

  • Τις περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές κατά τη διάρκεια της κύησης.

 


 

Ποια είναι τα πιο συχνά Αυτοάνοσα Νοσήματα που εμφανίζουν οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία;

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Το 75-90% των γυναικών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων στη διάρκεια της κύησης. Η βελτίωση ξεκινά από το πρώτο τρίμηνο  και μεγιστοποιείται στο τρίτο τρίμηνο. Εντούτοις, μετά τον τοκετό η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα συνήθως υποτροπιάζει.

Επιπλέον, νέας έναρξης ΡΑ εμφανίζεται 3-5 φορές πιο συχνά την περίοδο αυτή.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα γενικά δεν επηρεάζει την έκβαση της κύησης και το  έμβρυο. Πρόσφατες μελέτες όμως έχουν συσχετίσει την υψηλή ενεργότητα της νόσου  κατά τη διάρκεια της σύλληψης με προωρότητα και χαμηλού για την ηλικία βάρους γέννησης εμβρύου.

Η κύηση στις γυναίκες με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είναι προτιμότερο να γίνεται προγραμματισμένα προκειμένου να λαμβάνουν φάρμακα που είναι συμβατά με αυτή και η νόσος να βρίσκεται σε ύφεση ή να ελέγχεται όσο το δυνατόν καλύτερα.

Για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών αλλά και για τη συστηματική παρακολούθηση των εγκύων με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα, το ΜΗΤΕΡΑ διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο Τμήμα Ιατρικής Εμβρύου, κεντρικά εργαστήρια με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς καθώς και Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών η οποία κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ΜΕΝΝ παγκοσμίως.

διαβάστε περισσότερα...

ΜΗΤΕΡΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ - ΚΥΗΣΗΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα & Κύηση


Αυτοανοσία και Αναπαραγωγή

Γ' Μετεκπαιδευτικό Διαδικτυακό Σεμινάριο στο ΜΗΤΕΡΑ στις 26/09/2022:

«Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ( IVF ) και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα»

 

Το σεμινάριο διοργανώνει η  Δρ. Κομνηνού Ελένη

Image